PACMA suscriu el manifest “Pel Pluralisme Polític i la Igualtat d'Oportunitats”

TVAnimalista
Dimecres, 17 Octubre, 2012

El Partit Animalista, PACMA, juntament amb altres 12 formacions polítiques ha signat un manifest en contra de la decisió de la Junta Electoral Central, que obliga als partits sense representació parlamentaria a recollir avals per a poder presentar la seva candidatura a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, que se celebraran el dia 25 de novembre.

Els partits extraparlamentaris qualifiquen aquesta mesura “d’atemptat contra la democràcia i el pluralisme polític” . Al·leguen que s’ha fet una interpretació de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per a restringir, obligant a tots els partits que no tenen representació parlamentària a recollir l'aval del 0,1% dels censats a cada província per poder presentar-se a les eleccions.

Consideren que la forma en què s'ha executat aquest mandat agreuja la magnitud del cas i que pot incórrer en “delicte electoral” segons ha explicat en roda de premsa Julian Fabián, d’HARTOS.ORG. El 3 d'octubre, la Generalitat de Catalunya es pronunciava expressament, per mitjà de la seva pàgina web, afirmant que “no serà necessari un nombre mínim de signatures de suport perquè un partit pugui presentar candidatura”. L'11 d'octubre es va modificar aquesta informació, quan la Junta Electoral Central va dictaminar l'obligatorietat dels avals, i no va ser fins el dia 12 que es va publicar en el BOE reduint-se a només 9 dies el termini per al compliment d'un requisit que “és un filtre que nega a moltes candidatures el dret democràtic a presentar-se a unes eleccions”.

Davant d’aquests fets alguns dels partits, entre ells PACMA, van interposar un recurs davant la Junta Electoral Central i que no dubten a portar al Tribunal Suprem.

Les organitzacions signants consideren un “atemptat contra drets bàsics” basant-se en l’article primer en la Constitució que declara el pluralisme polític com a un valor superior de l’ordenament jurídic espanyol i un pilar de la democràcia el qual es perd si no hi són representades totes les opcions polítiques que la ciutadania vulgui constituir.

Toni Valle, cap de llista per Barcelona, del PACMA ha manifestat que estant lluitant per a aconseguir els avals. Fa notar que la majoria de la ciutadania no sap aquest imperatiu legal que els partits extra parlamentaris i ha apel·lat al sentit demòcrata individual per a que els recolzin indistintament del signe polític personal.

En el manifest s’exigeix a Parlament i al Senat la modificació de l'article 169 de la LOREG per garantir la igualtat dels partits polítics i el pluralisme.

Creative Commons - 2011 LaTele - Copia, enganxa, modifica.