Contrainfos 5. 18-Desembre dia internacional pels drets de les persones migrades 2011

Recull de Notícies
Diumenge, 18 Desembre, 2011

Concentració davant el centre d'internament d'extrangers (CIE) de Barcelona en protesta pel vulnerament dels drets de les persones migrades.

Crònica de www.18desembrebcn.blogspot.com

Èxit de la jornada reivindicativa pels drets de les persones migrants i el tancament dels CIE's

Barcelona, 19 de desembre. - En el dia d’acció global contra el racisme i pels drets de les persones migrants, refugiades i desplaçades s'han realitzat actes de protesta a un centenar de ciutats d’arreu del món, entre elles Barcelona. A l’Estat espanyol s’han organitzat accions en nou ciutats en el marc de la campanya estatal pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, els “Guantánamos” europeus, a la que donen suport gran quantitat d'organitzacions pels drets humans i col·lectius d'immigrants.

A Barcelona la jornada s'ha iniciat a les dotze del migdia a la plaça Universitat amb una performance escenificant “les redades i detencions racistes (veritables caceres humanes)”, les reclusions a Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), i les expulsions en vols regulars de diferents companyies aèries. Tot seguit, s'ha iniciat la manifestació sota el lema “Les persones migrants no som mercaderies d'usar i tirar”, que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat. Durant el recorregut s'ha fet una parada al Departament de Benestar i Família per denunciar les recents pràctiques del govern de CiU que sota la falsa acusació de frau han denegat ajuts socials a més de 5000 famílies en situació precària. Els convocants denunciaven que “és el mercat el que destrueix llocs de treball, retira PIRMIs, fa fora famílies de casa seva, retalla i privatitza els serveis públics, paga els festins de la banca amb els diners de tots, i expolia els països abocant-los a l’emigració”.

A partir de les 16.30h, els manifestants s'han dirigit al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, conegut per la polèmica mort d'un intern en aïllament fa poc més d'un any i les denúncies per la situació d'amuntegament i les pèssimes condicions sanitàries denunciades en vàries ocasions pel propi Sindicat de la Policia Nacional (SUP). A la concentració, hi han participat més de tres centes persones que sota el crit “Cap persona és il·legal. Tanquem els Centres d'Internament” han denunciat els tractes inumans que reben les persones que hi són preses pel sol fet de no tenir la situació administrativa regularitzada. Finalment, s'han llegit cartes amb testimonis de persones preses al CIE que varen ser deportades el dijous passat, justament en la mateixa setmana que es celebra la Declaració Universal dels Drets Humans i el Dia Mundial del Treballador Migrant. Cal remarcar que en aquest cas es tracta d’ordres judicials d’internament i expulsió contra persones que ostenten una clara situació d’arrelament, amb més de quatre anys d’empadronament.

Les entitats i organitzacions de la jornada reivindicativa del 18 de desembre a Catalunya són: Moviment del 15-M, Campanya pel tancament dels CIEs, Papers i drets per a tothom, Cornellà sense fronteres, AEDI, Colectivo 1 de marzo, Edifici15o i Colectivo Maloka.

Creative Commons - 2011 LaTele - Copia, enganxa, modifica.